3D televizori

Sve o d 3D televizorima i ostalim 3D aparatima

3D_om_crt

Gledanje 3D na običnom televizoru

Kako gledati 3D film na običnom 2D televizoru? Može li se gledati 3D na običnom televizoru?…

Ovakva i slična pitanja smo dobili već nekoliko puta. I odgovor je da, 3D prikaz je moguće dobiti na običnim 2D televizorima uz odgovarajuću opremu. Dakle ukoliko želite gledati 3D na običnom 2D onda za to trebate ili računalo sa dobrom grafičkom karticom koja ima mogućnost pretvaranja 2D slike u 3D ili nabaviti 3D konverter (pretvarač).

Ukoliko dakle ovo idete raditi preko računala onda vam treba program po imenu AviSynth koji se može skinuti ovdje bit.ly/2EO5A2. Nakon instalacije primijetiti ćete da nema grafičko sučelje kao ostali pretvarački programi. AviSynth je niz codeca i skripti koji omogućavaju Win Media Playeru i ostalim playerima da prepoznaju datoteku s završetkom AVS (a to su ripani 3D filmovi). Također s ovom skriptom možete bilo koji DivX pretvoriti u 3D film. Filmovi koje dobijete ovim postupkom su kompatibilni sa Nvidia 3D Vision tehnologijom što dakako znači da vam treba grafička kartica koja tu tehnologju podržava i Nvidia 3D naočale za gledanje.

3D na običnom televizoru
Drugi način gledanja 3D na običnom televizoru je putem pretvarača koji bilo koju sliku može pretvoriti u 3D i za to ne morate imati poseban televizor. No uz pretvarač moraju biti i naočale i to ne bilo koje nego one koje se prodaju baš za taj pretvarač. Taj uređaj se može priključiti na bilo koji stari CRT ili noviji LCD, plazma ili LED televizor na način da antena ili scart prvo ide u njega a zatim iz njega u televizor i svaki ulazni signal će prvo biti pretvoren u 3D i prikazivan na običnom televizoru i uz kombinaciju s odgovarajućim naočalama dobivate pravi 3D prikaz. Za sada nismo uspjeli pronaći 2D-u-3D pretvarač u Hrvatskoj, (osim ugrađenog u neke 3D televizore) ali ga se može naručiti sa interneta za nekih 60 Eura + poštarina.

Treći način gledanje 3D na običnom televizoru je da se signal pretvori u stereoprikaz ili poznatije kao anaglifna slika. Probajte takve filmiće pronaći na Youtube (ovdje niže pogledajte jedan takav video)

i za gledanje takvih filmića vam trebaju one stare 3D naočale čije je jedno staklo crveno a drugo plavo (ili zeleno). Gledanje kroz ove naočale na početku zna biti naporno ali poslije se oči priviknu. Nedostatak tih naočala je da cijelo vrijeme svako oko pojedinačno gleda sliku sa promijenjenim bojama i kada skinete naočale svijet oko vas “ne izgleda kako treba”. Naime u oku se potroše tvari za prepoznavanje određenih boja i treba neko vrijeme da se oko oporavi.

Sve ovdje navedeno znači da NE možete gledati pravi 3D film na običnom televizoru. Ako je film snimljen kao 3D onda on ima dva video signala (jedan za lijevo oko a drugi za desno) koji se naizmjenično prikazuju na televizoru koji ima takve mogućnosti i ako takav film stavite na običan televizor onda vam ili uopće neće raditi ili dobijete vrlo lošu i mutnu sliku jer se oba kanala (lijevi i desni) prikazuju istovremeno.

Ukratko ili kupite pretvarač 2D-u-3D (klikni ovdje) ili kupite pravi 3D televizor i vaš problem je riješen.

Pinterest

Comments are closed.

EmailEmail
Pinterest
eXTReMe Tracker