3D televizori

Sve o d 3D televizorima i ostalim 3D aparatima

koji je bolji LCD ili plazma

Koji je bolji LCD ili Plazma HD Televizor?

Plazma ili LCD televizor – koji je najbolji? Ako ste u potrazi za flat-screen televizorom, sa tankim i seksi zaslonom, s tim da to mora biti HDTV, imate izbor između dvije osnovne tehnologije, LCD i Plazma. Svaki ima prednosti i mane u određenim okolnostima.

Povijesno gledano, izbor između plazma i LCD HDTV je bio prilično jednostavan. Ako biste željeli ravni da je 40 inča ili veći, morali ste birati plazma, inače treba izabrati LCD. Međutim, kako se LCD tehnologija poboljšava, LCD HDTV postaju sve veći i većina velikih proizvođača očekuje rast prodaje LCD pa oni proizvode sve više LCD-a, dok se za broj plazmi očekuje da će se smanjiti.

Međutim, ako ste u potrazi za televizorom sa velikim ravnim zalosnom danas, plazma i dalje ima mnogo za ponuditi. Iako plazma spada u stariju tehnologiju, nikako je nemojte smatrati zastarjelom i nazadnom. Plazma televizori se i dalje dobro prodaju i vrlo dobro konkuriraju ostalim tehnolgijama.

Da bismo razumjeli razlike između plazma i LCD HDTV, trebamo gledati na način kako dvije tehnologije rade.

LCD televizor

3D LCD televizor
LCD HDTV radi tako da svijetli iza LCD panela sastavljenog od fiksnog broja piksela. Svaki piksel može biti crven, plav ili zelen i uključuje se ili isključuje kada napon primjenite na njega. Kada napon primjenjujete na piksel, onda je isključen što znači da svjetlost ne može sjati kroz ekran i vi vidite crnu boju.

Glavna prednost LCD pred plazma HDTV je da je LCD ekrani ne pate od onoga što se zove burn-in. Ovo je značajka plazma televizora koji se često koriste za gled uglavnom statične slike poput kokpitu na letu (npr Flight simulatori). Slika se doslovno ‘upeče’ u zaslon što znači da čak i kada Slika nije prisutna još uvijek vidi blijedi trag loga na ekranu. Zbog toga je za osobe koje često igraju video igrice LCD puno bolji od plazme

Plazma televizor

Plazma HDTV televizora ima jako mnogo već prodanih. Oni se sastoje od preko milijun ćelija u kojima su smješteni jedan plin ili kombinacija plinova. Kada napon primjenjuje se na jednu od tih pćelija plin se ionizira emitira ultra-ljubičasto svjetlo. To svjetlo udara crvene, zelene ili plave fosforne kuglice obložene na unutarnjoj strani ćelije i to stvara piksele točno u tim bojama. Jačina struje određuje tamperaturu i ionizaciju plinakako bi se mijenjale razine jačine svjetal a s time i boje.

Plazma HDTV imaju tendenciju da imaju mnogo bolji kontrast od LCD, jer čak i kada su pikseli na LCD zaslon “isključeni” (odnosno kada ne prpuštaju svijetlo), ne blokiraju sve svjetlo te ono prolazi kroz ekran stoga piksel nije potpuno crn. Plazma HDTV televizori također imaju tendenciju da imaju širi kut gledanja od LCD zaslona, jer se na LCD HDTV kontrast i boja na slici može promijeniti kada se ekran promatra iz različitih kutova.

Zaključak: Je li bolji LCD ili Plazma televizor?

Cijenovno plazma i LCD televizori postaju vrlo slični, a zbog napretka u LCD tehnologiji LCD sustiže veličine ekrana koje je nudila samo plazma. Ukratko ako volite filmove gdje je izuzetno bitno imati veliki kontrast i razliku između svjetlih i tamnih boja onda je svakako plazma bolja, no ako se televizorom služite pretežno za igre onda je LCD bolji.

Pogledajte što već imate u stanu. Ako je tu računalo za igrice, onda kupite plazmu. Ako se igrate preko neke konzole (Playstation, Xbox, Wii…) onda kupite LCD.

Pinterest

Comments are closed.

EmailEmail
Pinterest
eXTReMe Tracker