3D televizori

Sve o d 3D televizorima i ostalim 3D aparatima

sto_kupiti

Na što paziti kod kupnje LCD televizora?

Vodič za kupnju LCD televizora

U ovom malom vodiču za kupovanje LCD televizora vam nećemo preporučiti niti jedan LCD televizor. Mnoge web stranice vam nude mnoge savjete o tome što treba paziti kod kupnje LCD televizora ali vas suptilno vode na to da kupite točno određeni televizor i još vas navedu da ga kupite kod određenog prodavača. Ponekad čak nisu ni suptilni nego vam to kažu direktno.

Mi ćemo vam ovdje objasniti neovisno o proizvođaču kako se kupuje LCD televizor. Kod kupnje LCD televizora treba pratiti nekoliko koraka. Također ćemo se potruditi to reći jako jednostavno a ne da morate biti inženjeri elektronike da shvatite što vam objašnjavamo.

1. korak – Budžet

Morate si sami definirati koliko novaca želite potrošiti na LCD televizor. Nemojte ići onako “idemo u trgovinu pa da vidimo koliko to košta” i onda kupite preskupi televizor na 24 rate koji se pokvari za 2 mjeseca. Ne! Prvo odredite koliko ste spremni potrošiti na LCD televizor. To je zbog toga da poslije lakše odlučite što ste spremni kupiti. Uzmite papir i zapišite cijenu televizora koju ste spremni platiti i ne brinite za sada što možete dobiti za te novce.

2. korak – Veličina LCD televizora

Pogledajte televizor koji imate prema prostoru u kojem se nalazi dobro razmislite koliko veći televizor trebate. Na to treba utjecati i udaljenost na kojoj sjedite dok gledate televizor. Ako je LCD televizor prevelik onda vaše oči neće moći zahvatiti cijeli ekran i nećete uživati gledajući ga. A ako je premali onda ćete se mučiti s čitanjem titlova. Ovaj članak vam može tu malo pomoći. Osim toga uzmite u obzir da novac koji ste spremni potrošiti utječe na veličinu koju si možete priuštiti.

3. korak – 3D, HD Ready ili Full HD

Ako u vaš budžet ulazi, onda odmah birajte 3D televizor koji je Full HD. Ako baš ne morate nemojte uzimati HD Ready. Naime njihova rezolucija je niža i već za koju godinu na njima nećete moći gledati najnovije filmove jer se gotovi svi već snimaju u Full HD rezoluciji. Razlika u cijeni između HD Ready i Full HD zna biti velika, ali Full HD uvijek izgleda bolje. Ako još možete dobiti 3D unutar budžeta onda je to sjajno. Dakle pazite na ove naljepnice i pazite da tražite Full HD (lijeva slika), a ne HD Ready.

Full HD oznakaHD Ready oznaka
Full HD rezolucija 1920:1080 piksela
HD Ready rezolucija 1366:768 piksela

Veća rezolucija na istoj veličini ekrana znači gušću i bolju sliku. Pogledajte na ovoj slici razliku između rezolucija.

Rezolucije televizora

4. korak – Priključci

Na internetu ili prodajnom mjestu provjerite ima li LCD televizor HDMI i USB priključke. Ako nema onda ga NE kupujte. Obavezno tražite LCD televizore koji imaju HDMI (i to više njih ako je moguće) i USB priključke. Nikad ne znate što ćete jednom htjeti priključiti na televizor i dobro je biti pripremljen. Danas gotovo sva novija računala imaju HDMI izlaz tako da filmove možete gledati direktno sa računala, a isto vrijedi i za novije DVD playere, posebno ako kupite BlueRay DVD player.

5. korak – Svjetlina i dinamički kontrast

Ovo se uglavnom gleda nakon što ste već odabrali dva-tri televizora koji imaju gore navedene značajke slične pa treba odlučiti. Svjetlina označava maksimalnu jačinu svjetla koju taj LCD televizor može emitirati. U dnevnom boravku koji je stalno zamračen vam ne treba televizor koji ima veliku svjetlinu, ali ako imate velike prozore onda sunce može jako smetati. što je veća svjetlina slika će izgledati bolje čak i ako svjetlo dolazi u sobu kroz prozore. Dakle birajte onaj koji ima veću svjetlinu.

Dinamički kontrast označava maksimalnu razliku između dviju boja, najčešće crne i bijele (ovo je totalno pojednostavljeno objašnjenje). Odnosno što je veći kontrast što e crna boja izgledati bolje. Ako volite neke “mračne” filmove sa vampirima i horore u mračnim scenama je bolja. Lijeva slika je dobar dinamički kontrast, a desna loš.

Dobar dinamički kontrastLoš dinamički kontrast

6. korak – Brzina osvježavanja i frekvencija

Gledajte da LCD televizor ima što veću frekvenciju rada, posebno ako kupujete 3D LCD televizor kako ne bi došlo do privida titranja slike ili nagih neprirodnih pokreta osoba u filmovima. što je veća frekvencija to procesori u televizor mogu dodati više “frame”-ova i ublažiti nagle pokreta i spriječiti da vam pokreti izgledaju mutno.
Brzina osvježavanja označava koliko vremena treba da se na ekranu više ne vidi prethodna slika i vidi nova slika. Odnosno kako brzo može “nacrtati” novu sličicu.

Dakle frekvencija (oznaka u Hz) mora biti što veća a brzina osvježavanja (oznaka u ms) što manja.

Nadamo se da su ovi savjeti pomogli. Današnji televizori imaju još bojne mogućnosti (kao npr ima li podršku za hr/sr titlove kada gledate DivX sa USB-a) ali ovo gore bi bile najvažnije stvari.
Sada se bacite na istraživanje, ali prvo, još jednom da kažemo, odredite koliko ste spremni potrošiti.

Pinterest

Comments are closed.

EmailEmail
Pinterest
eXTReMe Tracker